1898 George Henri Anton Ivens wordt geboren op 18 november op de Van Berchenstraat in Nijmegen. Hij is de tweede zoon van Kees Ivens, verkoper van fotobenodigdheden, en zijn vrouw Dora Muskens. 
 
1911 Hij maakt een jeugdfilm over indianen en een boerenfamilie, getiteld De Wigwam. De film wordt opgenomen bij de Heideparkseweg en de Kwakkenberg in Nijmegen.
 
1911-`17 Leerling aan de Gemeentelijke HBS (Hogere Burgerlijke School) aan de Kronenburger Singel in Nijmegen
 
1917-`19 Krijgt training als officier van de veld-artillerie te paard.
 
1919-`21 Studeert economie aan de Hogere Handelsschool in Rotterdam, wordt voorzitter van de studentenvereniging.
 
1921-`24 Studeert fototechniek in Berlijn, loopt stage bij verschillende fotolaboratoria. Raakt bevriend met dichter Hendrik Marsman.
 
1921-`27 Opnames van diverse familiefilms (homemovies) bij de buitenhuisjes van de familie; het Zon- en het Maanhuis.
 
1924-`33 Werkt in de Amsterdamse vestiging van de CAPI winkels van zijn vader.
 
1927 Medeoprichter van de Filmliga. Ivens begint voor het eerst te experimenteren met film.
 
1928 Zijn film De Brug maakt van Ivens in één klap de pionier van de Nederlandse filmkunst. De film krijgt internationaal veel aandacht en lof. 
 
1928-`33 Filmt vorm- en bewegingsstudies zoals Regen en de eerste Nederlandse geluidsfilm Philips Radio.
 
1932-`34 Maakt spraakmakende films tijdens de depressie zoals Nieuwe Gronden (over de inpoldering van de Zuiderzee) en Misere au Borinage (over de arme mijnwerkersstreek Borinage in België).
Daarna vertrekt hij naar Rusland, waar hij is uitgenodigd om een film te komen maken en maakt daar Komsomol (Het Heldenlied). 
 
1936-`45 Verblijft in Amerika en maakt anti-fascistische films zoals The Spanish Earth (over de Spaanse burgeroorlog, gefilmd in Spanje, in samenwerking met de beroemde schrijver Ernest Hemingway) en The 400 Million (gefilmd in China).
Werkt tijdens de tweede wereldoorlog in Canada en in Amerika mee aan films tegen Japan en Duitsland, onder andere in opdracht van het Amerikaanse Ministerie van Defensie.
 
1946 Neemt ontslag als filmcommissioner voor de Nederlandse regering in Indonesië uit solidariteit met de Indonesische bevolking en maakt de filmIndonesia Calling, een pleidooi voor de onafhankelijkheid van Indonesië, wat voor de oorlog een Nederlandse kolonie was.
 
1947-`57 Verblijft in Oost-Europa, deels daartoe gedwongen wegens paspoortproblemen, en maakt enkele vakbondsfilms zoals Lied der Ströme (Lied van de Rivieren) waarbij hij samenwerkt met toneelschrijver Berthold Brecht and componist Sjostakovitsj. 
 
1955 Ivens ontvangt de Wereld Vredesprijs. 
 
1957 Gaat in Parijs wonen en wint een Gouden Palm op het filmfestival van Cannes en een Golden Gate Award in San Francisco met de film La Seine a rencontré Paris (De Seine ontmoet Parijs).
 
1957-`65 Filmt in Frankrijk, China, Italië, Cuba, Mali en Chili de economische omstandigheden en de cultuur van deze landen, maar maakt ook filmgedichten als Pour le Mistral (Voor de Mistralwind) en ...À Valparaiso. 
 
1964 Een eerste feestelijke receptie in Amsterdam die zal leiden tot het herstel van de breuk tussen Ivens en Nederland.
 
1967 Ivens ontvangt de Internationale Lenin Prijs voor Wetenschap en Cultuur in Moskou.
 
1969 Minister Klompé vraagt Ivens een film te maken over Nederland.
 
1965-`70 Ivens wijdt zich aan de bevrijding van Vietnam en maakt verschillende films tegen de Amerikaanse agressie en inmenging.
 
1971-`77 Maakt een groot filmproject over de gevolgen van de Culturele Revolutie aan de basis van de Chinese samenleving genaamd Hoe Yu Kong de Bergen Verplaatste. Deze serie films wordt vertoond in vele landen over de hele wereld en ook op de Nederlandse TV uitgezonden en aangekocht door het MoMA (Museum Of Modern Art in New York).
 
1978 De Royal College of Art in Londen verleent hem een ere-doctoraat. 
 
1980-`88 Groot filmproject over de geschiedenis van Florence (Italië) dat nooit wordt afgemaakt. In China maakt hij een film over de wind; Une Histoire de Vent (Het Verhaal van de Wind).
 
1984 Wordt benoemd tot Commandeur van de Legion d`Honeur (Franse ridderorde) door de Franse president Mitterand.
 
1985 Ontvangt Het Gouden Kalf (Hoofdprijs op het Nederlands Film Festival in Utrecht) uitgereikt door minister Brinkman.
Wordt geridderd tot Groot Officier van de Republiek Italië.
Ontvangt de gouden medaille voor "grote verdiensten voor de Schone Kunsten" van de Spaanse koning Juan Carlos.
 
1987 Ontvangt de "Che Guevarra Prijs" in Cuba.
 
1988 Krijgt de Gouden Leeuw voor zijn gehele oeuvre op het filmfestival van Venetië.
Wordt uitgeroepen tot ereburger van zijn geboortestad Nijmegen.
 
1989 Wordt tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw gedecoreerd door koningin Beatrix.
Sterft in Parijs op 28 Juni.
Marceline Loridan-Ivens (zijn vrouw) wint een Felix ("de Europese Oscar") voor Ivens` complete oeuvre en in het bijzonder voor de laatste film die ze samen maakten Une Histoire de Vent. 
 
links naar sites en teksten met algemene (biografische) informatie over Joris Ivens:
 
Bert Hogenkamp (1998, Nl.): Ivens, George Henri Anton

José Manuel Costa (1999, Eng): Joris Ivens and the Documentary Project 
 
Hans Schoots (2003, Nl.): Ivens, George Henri Anton (1898-1989)

André Stufkens (2004, Nl): Joris Ivens en Nederland 
Deze uitgebreide biografie van Ivens in relatie tot Nederland is ook te zien (met afbeeldingen) op de educatieve website `De Vliegende Hollander`, klik op LANDEN en kies vervolgens een land en periode.

Ian Mundell (2005, Eng.): Joris Ivens 

<<

Adresgegevens

 

  • Bezoekadres:
    Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


  • Postadres:
    Tweede Walstraat 19
    6511 LN Nijmegen

Contact

 

  • 06 539 60 552
     


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items