Recent heeft de Europese Stichting Joris Ivens nieuwe materialen voor de collectie geschonken gekregen die betrekking hebben op twee vriendinnen van Joris Ivens: Anneke van der Feer (1902-1956) en Helen van Dongen (1909-2006). Ploni Passieux-Van der Stel overhandigde onlangs een set originele houtblokken, waarmee Anneke van der Feer houtsnedes heeft afgedrukt in de periode 1927-1938. O.a. haar zelfportret, Cheng Fai, de assistent van Joris Ivens, en enkele afdrukken uit de Oekraïne en een portret van de oude vrouw (afdruk in collectie Rijksmuseum). Blijkbaar vond Van der Feer deze houtblokken zo belangrijk om te bewaren, dat zij deze heeft meegenomen naar de diverse locaties - Amsterdam, Moskou, Parijs en Veere - waar zij woonde en werkte. Waarschijnlijk om later weer afdrukken mee te maken om te verkopen.

Ploni Passieux-Van der Stel is zelf nog als baby diverse malen door Van der Feer getekend, een daarvan is afgedrukt in een kalender van 1953. Zij was het buurmeisje van Anneke van der Feer, toen deze vanaf 1951 in de zomermaanden in Veere verbleef in het huis van de beeldhouwer Herman Schutte. Bij de houtblokken horen een set met beitels en rollers, waarmee de houtsnedes zijn vervaardigd, en een serie linosnede en diverse tekeningen. Daarnaast betreft de schenking een serie tekeningen en aquarellen van landschappen.

        
Ploni Passieux-Van der Stel met o.a. de houtblokken en gereedschappen van Anneke van der Feer, 15 maart 2023. Met aan de tafel Aloys Neven. Rechts: afdruk houtsnede Zelfportret Anneke van der Feer1929. Coll. ESJI, Nijmegen.

Van de fotografe Germaine Krull ontving de ESJI enkele vintage afdrukken uit de jaren '20, o.a. van Ivens aan het werk en van Helen van Dongen, waarschijnlijk een fashion foto waarmee Krull haar portfolio wilde uitbreiden om in Partijs opdrachten te krijgen van modebladen.   . 

  
Germaine Krull, Helen van Dongen, 1927-1932. Coll. Europese Stichting Joris Ivens.


<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items