Onlangs ontving de Ivensstichting zes akten van een werkkopie van de lange documentaire Le 17e parallèle (1968). Laurence Lefèvre overhandigde deze aan André Stufkens in haar huis in Montreuil. Zij heeft deze werkkopie gekregen van haar oudere, in 2022 overleden, zuster Liliane Korb. Op 26-jarige leeftijd verzorgde Liliane Korb de montage van deze film over de vrijheidsstrijd van het Vietnamese volk tegen de Amerikaanse bezetting. Eerder ontving de stichting een kopie van Borinage van het Limburgs Museum. 

Liliane Korb

Liliane Korb (1940) maakte zelf ook films, met name korte films en deed de montage van films van o.a. Peter Brook, Chris Marker en Joris Ivens. Daarnaast verkocht ze boeken aan de stalletjes van de Seine en schreef zij samen met haar zus Laurene onder het synoniem Claude Izner een succesvolle serie crimestories getiteld Les Enquêtes de Victor Legris. De hoofdpersoon uit deze serie, Legris, was zelf aan het einde van de 19e eeuw een zogenaamde bouquiniste aan de Seine en probeerde misdaden op te lossen. Van de twaalf delen zijn 850.000 exemplaren verkocht en vertaald in het Engels, Spaans, Russisch, Italiaans en Zweeds. 'Brilliantly evokes 1890's Paris' recenseerde The Guardian.
Het eerste deel, uit 2003, heette La mystère de la rue des Saints Pères en verwijst naar de straat waar Joris Ivens en Marceline Loridan-Ivens woonden. Voor haar was Ivens een mysterie, zij was verliefd op hem, maar een relatie had niet veel kans nadat Ivens met Loridan-Ivens naar China vertrok voor opnames van de lange Yukong-serie. Ze overleed op 82-jarige leeftijd. 
De Ivensstichting heeft ca. 270 Ivensfilms in haar bezit en vergelijkt de schenkingen met eerdere versies.

  
Laurence Lefèvre met het eerste deel uit de serie detectiveverhalen Mystère rue des Saints-Pères. 2022.

    
Foto door Liliane Korb gemaakt van Joris Ivens in de rue des Saints-Pères, Parijs, jaren '80.     In de montageruimte zit Ivens op een stapel blikken (mogelijk die nu aan de Ivensstichting zijn geschonken, met links Liliane Korb en rechts Maguy Alziari, 1968. 
  
.   

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items