Vanaf 10 juli tot 20 november is in Museum De Wieger in Deurne en in Museum888 in Drachten de expositie 'Vrouwenpalet. 1900-1950 haar kunst, haar verhaal' te zien, met 100 kunstwerken van vierentwintig vooruitstrevende vrouwelijke kunstenaars . Onder hen Anneke van der Feer met de poster van Ivens'film Philips radio (1931) uit het Joris Ivens Archief. Aan de hand van de werken is te zien hoe vrouwelijke kunstenaars zich toelegden op moderne stromingen, zoals het expressionisme, kubisme, sociaal realisme, nieuwe zakelijkheid en abstract expressionisme. Daarnaast is er aandacht voor hun verhaal. Naar voren komt hoe deze vrouwen de durf hadden om zich te onderscheiden, hoe ze zich staande moesten houden in een door mannen gedomineerde kunstwereld en voor welke moeilijke keuzes zij kwamen te staan. De tentoonstelling past in een al langer durende trend om aandacht te besteden aan vrouwenlijke kunstenaars, die te lang genegeerde zijn gebleven.
In een artikel in Museumtijdschrift over de expositie legt Kees Keijer uit dat bij de meeste van hen kunst voorop stond en daarmee een traditioneel huwelijksleven onmogelijk was. Tot 1957 waren vrouwen voor de wet 'handelingsonbekwaam'en konden bijv. geen bankrekening openen of grote uitgaven doen zonder tussenkomst van de echtgenoot. Desondanks kozen zeven van de 24 kunstenaars er voor niet te trouwen, zoals Anneke van der Feer. Acht van hen scheidden.
Zie voor het levensverhaal en de kunst van Anneke van der Feer met meer dan 100 van haar werken: AnnekevanderFeerlinkboek
Zie voor meer informatie en programma van activiteiten van de dubbelexpositie: Vrouwenpalet
Hieronder een pagina uit het Museumtijdschrift over de expositie en Anneke van der Feer en Nola Hatterman..