Nietsvermoedend ging Ronald Grahmbeek met een schilderij naar de opnamedag van het TV-programma Tussen Kunst en Kitsch. Op het doek een leuk portret van zijn vader uit 1927, als 1-jarige. Uit de overlevering wist hij dat het schilderij gemaakt was door een schilderes uit Amsterdam, maar haar naam kende hij niet. Het doek was gemaakt als dank voor het gratis verkrijgen van kolen door zijn opa, een kolenhandelaar met een goed hart in de Warmoesstraat, destijds een armoedig en vervallen deel van de stad. Het schilderij blijkt door Anneke (Anna) van der Feer te zijn geschilderd.
Zij betrok in 1927 een atelier in de Warmoesstraat 10 en had toen een liefdesrelatie met Joris Ivens, die tot het einde van haar leven zou voortduren. ‘Vandaag bij Tussen Kunst en Kitch was zonder uitzondering iedereen laaiend enthousiast’, zo vertelt Ronald Grahmbeek, die op de Ivens-website het overzicht van haar leven en werk vond. De uitzending van de opnames in het Oorlogsmuseum in Overloon van het programma staat gepland voor het voorjaar 2022.
De bedoeling van de publicatie van het eerste overzicht van haar leven en werk op de Ivens-website is dat er meer informatie over haar naar boven komt. Zoals Grahmbeek zullen er meer zijn: eigenaren die een doek van haar in huis hebben zonder dat ze het in de gaten hebben. Het verhaal van het ruilen van een kunstwerk tegen een dienst is kenmerkend voor Van der Feers’ leven. Toen zij in de jaren vijftig in Veere kwamen te wonen tekende zij babyportretten van de buurkinderen, als dank voor de maaltijden die dit gezin van garnalenvissers voor haar hadden bereid. Van der Feer was volhardend en vasthoudend en geloofde heilig in haar kunst en kunstenaarschap.
Anneke van der Feer, Baby in kinderstoel (J. Grahmbeek), 1927, olieverf op doek. Part. coll.
Boek met eerste overzicht van leven en werk Anneke van der Feer: klik hier:
AVRO-bode 7 februari 2022 met artikel over Ronald en Fre Grahmbeek en het schilderij van Anneke van der Feer. Haar schilderijen zijn overigens niet alleen opgenomen in het
museum in Helmond, maar ook in het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Frans Halsmusuem, het Zeeuws Archief en het Poeskin Museum.