Omslag fotoboek over Kees Ivens en de 75jarige Waalbrug.© Foto Hustinx. Uitgeverij Vantilt/FragmaPublishing

Op 16 juni viert Nijmegen de 75e verjaardag van de Waalbrug, destijds de grootste boogoverspanning van het Europese vasteland. De vader van Joris Ivens nam in 1905 het initiatief voor de bouw van deze verkeersbrug over de Waal, de grote rivier die het Roergebied met Rotterdam verbindt. Een uitgebreid stedelijk programma staat stil bij het ontstaan en de veelbewogen biografie van de Waalbrug. Museum Het Valkhof toont tot 6 november de expositie `Kees Ivens en de Waalbrug 1905-1936` 

 

In zijn jeugd heeft de jonge Joris, dag in dag uit, de fascinerende strijd voor de realisatie van deze brug, die uiteindelijk dertig jaar zou duren, gevolgd. Dat Joris Ivens` vroege film De brug dit onderwerp heeft hoeft daarom niet te verbazen, evenmin dat hij in latere films vaak bruggen als metafoor gebruikt. Zo eindigtIndonesia Calling uit 1946 met een scène op de Sydney Harbour Bridge, nota bene het grote voorbeeld voor de Nederlandse ingenieurs van Rijkswaterstaat tijdens het ontwerpproces van de Waalbrug. Kennis en expertise over bruggenbouw waren in Nederland nog gering, de spoorbruggen van een generatie eerder waren meestal van Duitse makelij. Rijkswaterstaat zette speciaal een Bruggen Bureau op om de 13 bruggen uit het Rijkswegenplan 1927 te ontwerpen en construeren. Dit ensemble van bruggen waarmee de Nederlandse rivierdelta werd ontsloten voor het snel groeiende autoverkeer, is al eens voorgedragen om geplaatst te worden op de Nederlandse lijst van het werelderfgoed van UNESCO. 

In het prentenkabinet van Museum Het Valkhof zijn 140 exponaten samengebracht, voornamelijk uit het Familiearchief Nooteboom-Ivens en het archief van Kees Ivens, die als secretaris van de Burgerijcommissie voor de Waaloverbrugging alle documenten en krantenknipsels bijhield. Daarnaast hield hij dagboeken bij van de Waalbrugstrijd, die uitmondde in `een ongemeen felle burgertwist`. Tegenstanders zagen een brug op de meest historische plek van Nederland, Het Valkhof, niet zitten. Met name winkeliers in de Benedenstad verzetten zich decennia lang en zouden de opening van de Waalbrug op 16 juni 1936 begroeten met het uithangen van zwart omfloerste vlaggen. Zij zagen liever een brug die uitkwam op de Ganzenheuvel, waarmee weliswaar de klandizie voor hun eigen winkel zou rijden, maar tegelijkertijd het historisch hart van de stad zou vernietigen.

Bob Haan, getrouwd met de kleindochter van Kees Ivens, heeft bijgedragen aan de samenstelling van de expositie, nadat hij eerder het familiearchief heeft geordend. Deze collectie van de familie Ivens-Nooteboom is enkele jaren geleden overgedragen aan het Regionaal Archief Nijmegen, zodat alle collecties rondom de familie Ivens in Nijmegen te vinden en raadpleegbaar zijn. De inventarislijst van dit familiearchief wordt op 16 juni officieel in Museum Het Valkhof overgedragen aan de nazaten van de familie Ivens.

Een fotoexpositie over het leven van de Waalbrug in Museum De Stratemakerstoren laat de biografie van de brug zien, een brug met een veelbewogen leven. Onderdeel is de C.A.P. Ivens Fotoprijs 2011, waaraan zowel beroeps- als amateurfotografen deelnemen. Zie: www.capivens-prijs.nl   De uitreiking is op zondag 10 juli in het museum aan de Waalkade.

Bij alle activiteiten verschijnt een dik en fraai fotoboek met ruim 200 foto`s en teksten over 200 jaar Waaloverspanning, de Waalbrugstrijd met de vele brugplannen, een biografische schets van Kees Ivens, de technische en constructieve aspecten van de Waalbrug en haar geschiedenis. Tenslotte verhaalt het boek van de opzienbarende toekomstplannen rondom deze brug en de Waal.
Uitgeverij Vantilt / Fragma Publishing: introductieprijs 25 euro, daarna 29,50 euro.
Samenstelling: Rob Camps, Froukje van Doorn, André Stufkens en Stef Verstraaten.
Auteurs: Paul van der Heijden, André Stufkens, Bob Haan, Hettie Peterse, Hylke Roodenburg
Tekstredactie: Rob Camps, Pieter van Wissing en Hettie Peterse
Beeldredactie: Froukje van Doorn, Stef Verstraaten
Vormgeving: Paul Beerten
240 p., 28x24 cm, paperback met flappen, 
geheel in kleur geïllustreerd
isbn 978 90 814500 2 7

Op 16 juni 19.00 uur is het feest op het Waalbrugterrein bij de Lindenberghaven. Muziekkorpsen verzorgen een muzikaal programma, met een verrassende openingsact wordt het boek overhandigd aan burgemeester Thom de Graaf, de Waalbrugfilm van Nijmegen Blijft in Beeld gaat in premiere, evenals het Waalbruggedicht van stadsdichter Dennis Gaens. 

Voor alle programmaonderdelen: zie www.75jaarwaalbrug.nl


 

 

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items