still uit vpro´s zomergasten
Tijdens de TVserie Zomergasten, een drie uur durend interviewprogramma op de VPRO, waarin gasten een selectie van filmfragmenten laten zien, toonde beeldend kunstenaar Erik van Lieshout, een fragment uit Borinage (1934). Van Lieshout, internationaal een van de bekendste Nederlandse hedendaagse kunstenaars, is geboeid door crisis, door plaatsen, mensen en kunstwerken die gevormd zijn door crisis. In het gesprek noemde Van Lieshout Ivens’ film Borinage een ijkpunt, met name de esthetische werking van zwart en wit en de sociale strijd.

 

Met heftige houtskooltekeningen, videofilms en maatschappelijke installaties wil Van Lieshout als kunstenaar een maatschappelijke rol spelen. In een periode van persoonlijke crisis, liet hij zich inspireren door Ivens’ Borinage. Evenals in andere kunstwerken van de Rotterdamse kunstenaar worden politieke conflicten scherp, hard, maar niet sentimenteel en met veel humor verbeeld. Zo ook in Van Lieshout’s eigen interpretatie van Borinage: een animatiefilm met houten stokjes die de personages voorstellen (arbeiders tegenover de politieagenten en kapitalisten) ook zijn er barbecuekooltjes die de steenkool voorstellen. Alles is zwart/wit en back to basics, want hij moest het filmpje zelf editen, zonder hulp van zijn vaste editor, Core van der Hoeven, die in het ziekenhuis lag. De film ‘Edit Suit; (2009) maakt deel uit van een installatie met houtskooltekeningen over Ivens en filmstills uit Ivens’films naast een sculptuur gebaseerd op de berlijnse stoel van Gerrit Rietveld.  

Van Lieshout plaatst zich met dit werk nadrukkelijk in de traditie van de avant-garde in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. En met de belangrijk inspirator van deze generatie Nederlandse kunstenaars: Vincent van Gogh. Deze kunstenaars zijn modern en geëngageerd, voelen verbondenheid met arbeiders en mensen die slachtoffer zijn van uitbuiting. Maar in plaats van het verbeelden van een hoopvolle utopie, laat Van Lieshout een dystopie zien.

 

 

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items