Joris Ivens en Pablo Neruda (Copyright Joris Ivens Archief)

In Chili was er het afgelopen jaar veel aandacht voor Ivens. Sinds de heropening van de filmschool aan de universiteit van Santiago de Chile, waar Ivens op uitnodiging van Salvador Allende in 1962 naar toe ging om les te geven, staat hij weer in de belangstelling. Toen Ivens Chili bezocht en bij de Chileense dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda in Valparaiso logeerde raakte Ivens verliefd op deze havenstad. Met studenten van de filmschool maakte hij er de documentaire ...à Valparaiso. Studenten als de later beroemd geworden filmmaker Raul Ruiz hebben volgens eigen zeggen veel van Ivens geleerd. Over deze film, de medewerkers en de invloed van Ivens is een boek geschreven door docenten aan de filmschool, getiteld `Joris Ivens en Chile ...à Valparaiso, een film tussen poezie en kritiek.`. In deze havenstad, opgenomen op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed, wordt op dit moment een Ivens retrospectief vertoond en het boek gepresenteerd..

 

Tiziana Panizza Montanari en Judith Silva Cruzatt, schrijvers van het boek hebben tot hun verrassing in de archieven van de filmschool in Chilie het scenario en veel aantekeningen van de hand van Ivens gevonden. De filmschool is gedurende de Pinochet periode gesloten geweest en pas enkele jaren geleden weer opgericht. De samenstellers spraken met de studenten uit de tijd dat Ivens in Chili les gaf. Tiziana en Judith waren ook te gast in Nijmegen om in het archief van de Europese Stichting Joris Ivens uitgebreid de documentatie te raadplegen over de film. Het resultaat is een een unike document over een bijzondere film.  


Cover van het boek over Joris Ivens zijn tijd in Valparaiso

Ivens gaf les door in de praktijk het vak aan studenten te leren. Raúl Ruiz vertelt in het boek:
"Ik denk dat hij de eerste bekende filmmaker is geweest, van betekenis, die er toe gekomen is zijn 
[eigen] werkwijze in detail te analyseren. 
Op een montagetafel, vertelde hij over elk van zijn films en nam ze bijna schot voor schot door. Het moet gezegd worden dat bijna niemand dat vol hield. 
Het begon met ongeveer zestig mensen en we eindigden met vier of vijf. Wij alleen zijn filmmaker geworden, 
dankzij Ivens." 

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items