Het retrospectief van Internationale Filmfestival Berlijn herontdekt de legendarische Duits Russische filmstudio Mezjrabpom film en zijn Duitse tak Prometheus. Zij schreven filmgeschiedenis tussen 1922 en 1936. Doel van het retrospectief is de diversiteit van de grote studio in beeld te brengen die echt niet alleen maar propaganda films maakte maar zeker ook avant-garde kunstfilms en animaties. Mezjrabpom werd na een zeer succesvolle periode met belangrijke experimenten en bekende producties geliquideerd door de stalinistische dictatuur in 1936.

 

Het retrospectief bestaat uit zo`n 30 programma`s van meer dan 40 stille en vele geluid films. Komsomol van Joris Ivens is een van de eerste Russische geluidsdocumentaires. De opdracht van Mezjrabpom was een documentaire symfonie te maken in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. De muziek was samengesteld uit de geluiden die de centrale van Magnitogorsk produceert. Hanns Eisler heeft er een echte industriële soundtrack van gemaakt. Op hetzelfde moment maakte Dziga Vertov een soortgelijk geluid-film. Pesni O Lenin voor de studio. Ook door hem werd geëxperimenteerd met het nieuwe medium, maar hij hield er een andere aanpak en interpretatie op na dan Ivens. Ivens richt zich op de dynamiek van de Stad, de patronen van de steppen en het verleden en de toekomst. Hij werkt met geënsceneerde situaties en dialectiek met als doel de kijkers te overtuigen van de noodzaak van al deze kolossale bouwwerken. De remixen van moderne tinten -fabriekgeluiden, telefoons, radio`s en Eisler `s spannende muziek - is bijzonder succesvol.

Hier vind u het complete programma:
http://www.berlinale.de/en/programm/berlinale_programm/programmsuche.php?screenings=efm_festival&page=1&order_by=4&section_id=761&cinema_id=0&country_id=0&date_id=0&time_id=0&filterSubmit=

Ivens aan het werk tijdens het draaien van Komsomol

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items