Omslag catalogus bij de expositie Zoet&zout in de Kunsthal

Afgelopen maandag opende prins Willem-Alexander de expositie 'Zoet & Zout.Nederlanders en het water' in de Rotterdamse Kunsthal. Een kletsnatte tentoonstelling over de eeuwenoude haat-liefde relatie in de delta tussen bewoners en de natuurelementen. Aan de hand van werk van Nederlandse kunstenaars, historische documenten en veel foto- en filmmateriaal wordt een rijk geschakeerd beeld getoond. Een permanente vertoning van Joris Ivens' klassieke scène van de sluiting van de Afsluitdijk uit Nieuwe Gronden laat zien hoe de Nederlander dacht het water te overwinnen.    

 

De mythe van het onbedorven Hollandse polderlandschap: grazende koeien en weidse vergezichten. In ‘Zoet&Zout' ligt het boerenland er ogenschijnlijk net zo bij in de foto's van hedendaagse fotograaf Han Singels als in de schilderijen uit de 19e eeuw van Willem Roelofs. Naast beeldende kunst laat de tentoonstelling iconische mediabeelden zien van gebeurtenissen uit ons collectief geheugen zoals de watersnoodramp van 1953 en de aanleg van de Afsluitdijk.
Water is het meest bepalende element van de Nederlandse identiteit. De vanzelfsprekendheid waarmee Nederlanders omgaan met water en het laag gelegen land is voor de rest van de wereld een bron van verbazing. In totaal zijn er in de tentoonstelling honderdtwintig kunstwerken te zien. Daarvan zijn er dus zeventien afkomstig uit de kunstcollectie van het Rijk. Het gaat onder meer om werken van Jan van Goyen, Charles Leickert, Hendrik Willem Mesdag, Willem Witsen, Eduard Fernhout en Ferdinand Erfmann. De historische stukken worden afgewisseld met werken van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg en Edgar Fernhout, en hedendaagse kunstenaars als Marijke van Warmerdam en Daniëlle Kwaaitaal. De tentoonstelling, die duurt tot 10 juni 2012, is samengesteld door gastconservator Maartje van den Heuvel, kunsthistoricus en conservator Bijzondere Collecties van de Universiteit Leiden. 
Bij de expositie verschijnt een rijk geillustreerde catalogus.


filmstill uit Nieuwe Gronden, 1933. Copyright EFJI.

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items