Still uit De wigwam (1912), © CAPI films Parijs

100 jaar geleden filmde Joris Ivens De wigwam.

Honderd jaar geleden, in het voorjaar van 1912, filmde de toen dertienjarige Joris Ivens, zijn eerste korte speelfilm, getiteld De wigwam. De filmopnames vonden plaats in de bossen aan de Heidevenseweg en op de nog onbebouwde heuvels van de Kwakkenberg in Nijmegen. Met deze film start Ivens’ filmloopbaan, die uiteindelijk driekwarteeuw zou beslaan en tachtig filmtitels opleverde. Op vrijdag 29 juni besteedt het festival Il Cinema Ritrovato in Bologna aandacht aan De wigwam, waar de film wordt gepresenteerd in het programma ‘Centi anni fa’.

 

Joris Ivens speelt als 8-jarige Indiaantje in de tuin van het ouderlijk huis aan de Van Berchenstraat.© Familie archief Nooteboom-Ivens

Belang 
De wigwam wordt in de Nederlandse filmgeschiedenis beschouwd als een van de eerste home-movies: amateurfilms die met eenvoudige middelen zijn opgenomen in een familiesituatie. De familieleden Ivens speelden enthousiast de rollen van een blanke farmerfamilie, waarvan de jongste dochter wordt ontvoerd door een kwade Indiaan. De goede Indiaan, gespeeld door Joris Ivens zelf, brengt de dochter weer veilig terug, na een wilde achtervolging. De alternatieve titel luidt dan ook De geschiedenis van een kinderroof in Canada bij Nijmegen  De in die tijd luxe en bijzondere filmcamera haalde de jonge Ivens uit de fotozaak van zijn vader Kees Ivens. Hoewel Ivens later verklaarde dat hij met deze vroege film niet de Mozart van de film was, kreeg deze onschuldige jeugdfilm meer belang, omdat er zoveel kenmerken van zijn latere films in voorkomen: de strijd tussen goed en kwaad, met nagespeelde scènes en altijd een Happy Ending. Met name zijn filmtestament Het verhaal van de wind (1988) heeft opvallende overeenkomsten met zijn eersteling, al was het maar omdat hij zelf weer de hoofdrol speelt. 

  
Familie Ivens (Joris Ivens derde van links) als acteurs in de film De Wigwam. © Capi films Parijs


Still uit De dankbaarheid van een roodhuid, één van de inspiratiebronnen voor De wigwam.

Productie  
Tijdens de Nijmeegse oktoberkermis van 1911 had de jonge Ivens enkele Cowboy- en Indianenfilms (‘Westerns’) uit de Verenigde Staten gezien, waarin een ontvoering door ‘roodhuiden’ hem mateloos boeide. Door de avonturenboeken van de nog steeds immens populaire Duitse schrijver Karl May raakte de fantasie van Ivens verder op hol. Joris –toen nog George geheten- verplaatste het conflict van de wouden van Canada naar Nijmegen. Het is goed denkbaar dat de eerste proefopnames in de grote achtertuin van het woonhuis van de familie Ivens aan de Van Berchenstraat in Nijmegen zijn gemaakt. Op foto’s uit 1910 en 1911 zien we de jonge Joris achter een filmcamera op driepoot. Op andere foto`s uit die tijd speelt hij Indiaan met tent en paard. Aanwezige familieleden herinnerden zich later nog levendig hoe het paard dwars door het huis naar de achtertuin werd geleid en in de gang de gasleiding van z’n plek drukte, dat voor een gevaarlijke situatie zorgde. Deze beelden in de tuin zijn niet in de uiteindelijke versie terecht gekomen, omdat men besloot op buitenlocaties te filmen in een omgeving die de levensechtheid nog sterk zou verhogen. ‘Voor opnameterrein bleken de bossen om Nijmegen zeer geschikt, vooral met het fijne voorjaarsgroen’, zo meldde het verslag van de eerste publieke vertoning. Het landgoed Heydepark, dat regelmatig in beeld komt, bestaat nog steeds (nu de Goffert), maar de Kwakkenberg, waar de achtervolging plaatsvindt, is onherkenbaar veranderd. Deze  terreinen behoorden destijds tot het eigendom van twee vooraanstaande katholieke ondernemersfamilies: de familie Dobbelmann van de gelijknamige internationale zeep- en wasmiddelenfabriek en de familie Jurgens, de grondleggers van multinational Unilever. 

Filmkunst
‘Het vertonen van eigen gemaakte locale Kino-opnamen trekt groter belangstelling, dan elke andere film, hoe sensationeel ook’, schreef vader Kees Ivens. De film ontlokte in familiekring en in vakkringen van Kees Ivens dan ook waardering: ‘zeer onderhoudend, interessant en leerrijk’, schreef het fototijdschrift LUX in 1916. Kees Ivens had in 1896 de eerste filmvertoning in Nederland met de Cinématographe van Lumière bijgewoond en voorspelde in de landelijke en lokale pers dat de uitvinding van de film later net zo belangrijk zou blijken te zijn geweest als de uitvinding van de boekdrukkunst. Al vroeg voegde hij een filmafdeling toe aan zijn fotozaak. En toen zijn zoon met zijn handelswaar aan de slag ging schreef hij trots ‘Kinoman’ onder een foto van Joris met filmcamera. Wederom een voorspelling die bleek uit te komen. 


J.G.van Caspel, Ivens & Co, fotoartikelen, ca. 1899. 

Reclame voor de fotozaak van Kees Ivens.

De Europese Stichting Joris Ivens heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de herkomst van de diverse versies van de film, waarover geen directe bronnen beschikbaar zijn. De wigwam wordt op vrijdag 29 juni door de Nijmeegse stichting gepresenteerd op het filmfestival van oude films in Bologna. 

 Ivens speelt ook een rol in de expositie Nijmeegse helden op sokkels in het Huis van de Nijmeegse geschiedenis. Tijdens 24 uurs Nijmeegse Geschiedenis op 12 en 13 oktober wordt De wigwam vertoond met lezing.  

Tot 30 september wordt tijdens ‘Manifesta 9, de Europese Biënnale voor hedendaagse kunst’ in Genk, Ivens’ film Borinage permanent vertoond.
Het Rijksmuseum bereidt de inrichting voor van een zaal over het modernisme in de 20e eeuw met een compleet vliegtuig, werk van Gerrit Rietveld, Piet Mondriaan en Joris Ivens. De opening wordt volgend jaar verwacht.

 

 Joris Ivens als 10-jarige padvinder. Reclame uit Ivens & Co. 

DOWNLOAD HIER EEN UITGEBREID ARTIKEL (PDF) OVER DE WIGWAM.

 

 

<<

Adresgegevens

 

  • Bezoekadres:
    Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


  • Postadres:
    Tweede Walstraat 19
    6511 LN Nijmegen

Contact

 

  • 06 539 60 552
     


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items