Joris Ivens feliciteert Chris Marker met de hoofdprijs De Gouden Duif voor Le joli mai, 1963 Leipzig.

Op maandag 30 juli overleed de Franse schrijver, essayist, fotograaf en filmmaker Chris Marker (1921), een dag na zijn 91e verjaardag. Marker werkte mee aan drie filmprojecten van Joris Ivens: Rotterdam-Europoort, …à Valparaiso en Loin de Vietnam, dat voortkwam uit het concept van Pour le Mistral en zei eens: ’Le Mystere Ivens’ of ‘How I learned to like Joris Ivens and stop worrying’. Joris Ivens zorgde in 1963 voor erkenning van Markers’ werk door als jurylid van het documentaire festival van Leipzig de hoofdprijs voor diens controversiële Le joli mai door te drukken.

 

In de jaren vijftig en zestig behoorden Ivens en Marker tot de kring van linkse vrienden en activisten, maar zowel Ivens als Maker distantieerden zich later in hun leven van het te bekrompen label ‘politiek filmmaker’, omdat het hen beide om kunst ging en de relatie tot geschiedenis: de kleine geschiedenis in ieders leven, met een subjectief geheugen, en de grote geschiedenis van onderdrukking en onderdrukten:”What I’m passionate about is History, and politics interest me only insofar as it is the cross-section of History in the present.” 

Voor de samenwerking tussen Marker en Ivens en voor de genesis van Loin de Vietnam:
André Stufkens: ‘Joris Ivens, wereldcineast’, p. 337, 351, 403.
Ian Mundell: ‘Far from Vietnam, the genesis of the collecive film Loin de Vietnam’, Ivens magazine #9, November 2003, p.25-27.
Voor een artikel over Markers’ leven en werk: http://www.newyorker.com/online/blogs/movies/2012/07/in-memoriam-chris-marker.html#ixzz22INwgsut

Op het internationale documentaire filmfestival Jihlava zal op de sluitingsceremonie een nieuw boek over het werk van Chris Marker worden gepresenteerd. Dit festival vindt plaats op 23-28 Oktober 2012. Voor meer informatie klik hier. <<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items