Op 17 augustus organiseert het MuSeaum in Sydney - ook bekend onder de naam Australian National Maritime Museum - een ceremonie ter herdenking van de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië. Naast enkele presentaties zal Ivens' korte documentaire Indonesia Calling worden vertoond. Op 25 juni j.l. heeft minister-president Mark Rutte eindelijk - na bijna 80 jaar (!) -  'volledig en zonder enig voorbehoud' 17 augustus 1945 als de onafhankelijkheidsdag van Indonesië erkend. 

Voor het complete programma van de viering :  

https://www.eventbrite.com.au/e/special-event-talk-film-screening-indonesia-calling-tickets-671211952017?aff=oddtdtcreator


Het initiatief hiertoe werd genomen door Anthony Liem (1943, Semarang), die al vele jaren allerlei publieksactiviteiten organiseert rondom Ivens' Indonesia Calling en met name de impact die deze film heeft op de geschiedenis van Australië en de relatie tussen dit land met haar buurland Indonesië en met Nederland. Een voorbeeld daarvan is de reizende tentoonstelling 'Black Armada', die in Sydney, Yogayakarta, Djakarta, Soerabaja, Makassar, Den Pasra Bali and Cowra te zien was. In deze expositie werd permanent Indonesia Calling vertoond en is tegenwoorig ook online te bekijken. 


Anthony Liem bestudeert documenten uit het Joris Ivens Archief. met een tafel vol materialen over Indonesia Calling, 24 juli 2023, studiezaal Regionaal Archief Nijmegen. 

Anthony Liem bezocht het Joris Ivens Archief in juli en vertelde over zijn achtergrond. Hij is getrouwd met Helen Wong, de dochter van Kenneth Frederick Wong. 'Fred' zou de productie van Indonesia Calling financiele hebben mogelijk gemaakt met een lening van1.000 Australiische ponden, indertijd genoeg om twee huizen van te kopen. In het Joris Ivens Archief vond hij een brief van Joris Ivens aan de distributeur van deze documentaire film in de VS, Tom Brandon,  waarin er sprake is van een lening van 500 pond die terugbetaald moest worden. Naast financiële steun hielp Fred Wong nog met andere middelen de stakende havenarbeiders en muitende matrozen uit diverse landen, die met hun acties wilden voorkomen dat schepen met wapens, kanonnen en munitie van de Nederlanders (illegaal) de Australischr havens zouden verlaten om de nog geen twee maanden jonge republiek Indonesië met geweld te heroveren. Als groenteboer gaf hij eten en drinken aan d estakers en hielp bij d eorgansiatie van manifestaties en demonstraties. Uit waardering voor de lening van Fred Wong is aan het einde van de film Indonesia Calling een scene te zien, waarin tijdens een bijeenkomst van activisten uit India, China, Indonesië en Australië geldbiljetten worden getoond. Op dta moment was Fred Wong hoofd van de Madam Sun Yet Sen Appeal for China Committee (opgericht door de Chinese Youth League) and was d ebankier/penningmeester van de Chinese Seamen's Union, die de clandestiene film van de Nederlander steunde. 
 
Fred Wong verdiende veel geld met het verbouwen en verkopen van groente en wilde een vliegtuigmaatschappij oprichten, Asian Airlines. Bij het onderzoeken van een vliegmachine voor deze onderneming, die o.a. gestationeerd was op een geheime/illegale Nederlandse vliegbasis in Australië werd hij onder verdachte omstandigheden dood gevonden, Hij zou verdronken zijn in een meer in Victoria en werd er van beschuldigd met het vliegtuig munitie en drugs naar Indonesië te willen vervoeren. . 

Voor zijn volledige biografie: https://www.labourhistory.org.au/hummer/vol-3-no-4/unbroken-commitment/


Arthur Locke Chang spreekt de stakende arbeiders toe, November 1945. Een scene uit Indonesia Calling aan het einde van de film. Hij schreeuwt: 
'Merdeka!' Gedurende deze secquentie kan je de baknbiljetten van Fred Wong zien.


70 jaar later: Dezelfde Arthur Locke schudt de handen met de Indonesische ambassadeur in Australië bij de opening van de Black Armada expositie in het MuSeaum
(National Maritime Museum of Australia) in Sydney op 31 augustus 2015. Op de achtergrond Anthony Liem, en eveneens op de foto hieronder.
 

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items