Joris Ivens op een grote verkieizngsdemonstratie voor Salvador Allende, 1964. Coll. Eur. St. Joris Ivens
 

Veertig jaar geleden, op 11 september 1973, kwam bruut een einde aan de regering en het leven van Salvador Allende, toen Augusto Pinochet een militaire staatsgreep pleegde. In Nederland was de solidariteit met gevluchte Chilenen groot. Op zondag 15 september wordt in De Nieuwe Liefde in Amsterdam teruggeblikt op de staatsgreep en 40 jaar Chileense gemeenschap in Nederland. Huub Oosterhuis, destijds voorzitter van de Chili Beweging Nederland, laat voorafgaande aan zijn toespraak beelden zien van Allende uit Ivens’ Le train de la victoire (1964).  Een bijzonder filmpje, zwijgend en in zwart wit, over de eerste verkiezingscampagne van presidentskandidaat Allende. 

 

‘Er zal een nieuwe maatschappij geboren worden waarin iedereen volwaardig burger zal zijn, waar geen eerste-, tweede- en derderangs burgers meer bestaan.’ (Salvador Allende, 1972) 

Sociale rechtvaardigheid, democratie en economische onafhankelijkheid voor iedereen. Dat was de droom van de Chileense president Salvador Allende. Op 11 september 1973 kwam daar bruut een einde aan toen Augusto Pinochet een militaire staatsgreep verrichtte en Allende om het leven kwam. Wat volgde was een dictatoriaal bewind waarin het socialistische denken werd vervangen door het neoliberale en tegendenkers vluchtten naar het buitenland of werden vermoord. In Nederland was de solidariteit met gevluchte Chilenen groot. Zij werden opgevangen en begonnen hier een nieuw leven.


Programma
Veertig jaar later blikken we terug op de staatsgreep en de periode die volgde. Huub Oosterhuis, destijds voorzitter van de Chili Beweging Nederland, houdt een inleiding. Betrokken Chilenen en Nederlanders vertellen o.l.v. regisseur Anne van Delft hun verhaal.
Veertien Chileense en Nederlandse musici spelen speciale arrangementen van composities geschreven tussen 1977 en 2013, speciaal voor deze gelegenheid samengesteld door Patricio Wang en Alekos Vuskovic
Er is een expositie die een overzicht geeft van de staatsgreep, de ontvangst van gevluchte Chilenen in Nederland en van het leven van de Chilenen in Nederland.

Het boek 40 Jaar, 40 verhalen is voor het eerst te koop: portretten van Chilenen en Nederlanders die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Chileense gemeenschap in Nederland, gemaakt door de Nederlandse fotograaf Kadir van Lohuizen en de Chileense fotograaf Claudio Pérez. 

De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102 in Amsterdam

Aanvang 15.00 uur en 20.00 uur.

Wegens grote belangstelling brengt De Nieuwe Liefde deze extra voorstelling, identiek aan het middagprogramma

 

Voor info: http://denieuweliefde.com/programmas/40-jaar-chileense-gemeenschap-in-nederland---avond.219.html

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items