Op 17 augustus 2022 stierf te Berlijn de voormalige voorzitter van de DEFA Stiftung Ralf Schenk. Hij maakte tussen 2012 en 2015 deel uit van het bestuur van de Europese Stichting Joris Ivens. Na een studie journalistiek aan de Karl Marx Universität in Leipzig ontpopte hij zich al snel als een bijzonder erudiete filmjournalist. Dat bleek onder andere uit zijn bijdragen aan het belangrijke Oostduitse tijdschrift Film und Fernsehen. Na de val van de Muur breidde hij zijn werkterrein uit naar boekpublicaties over de DEFA-geschiedenis, televisieprogramma’s, interviews met veteranen uit de Duitse filmwereld, columns in de Berliner Zeitung en inlays bij DVD-edities.

Als directeur van de DEFA Stiftung (2012-2020) vond Ralf het belangrijk om de films die Joris Ivens in de jaren ’50 voor de DEFA had gemaakt opnieuw onder de aandacht te brengen. Dat resulteerde in twee DVD-edities: Lied der Ströme (2015) en Joris Ivens DEFA-Dokumentarfilme (2018). Bovenal was hij de grote motivator bij de publicatie van de lijvige studie van Günter Jordan over de DEFA-jaren van Ivens. Toen Marceline Loridan bezwaar maakte, omdat zij de inhoud van deze Duitstalige publicatie niet kon lezen, organiseerde Ralf een trip naar 61 rue des Saints Pères, waar Günter Jordan met behulp van een goede tolk haar wist te overtuigen van de kwaliteit van het manuscript. Het doorwrochte boek verscheen onder de titel Unbekannter Ivens (2018) en vormde een onmisbare bijdrage aan het corpus van Ivens-studies.

In 2020 ging hij met pensioen en zat vol plannen over wat hij de komende jaren zou gaan onderzoeken en schrijven. Als eerste had hij een boek gepland over de Bulgaars-Duitse filmregisseur Slatan Dudow, de maker van Kuhle Wampe, die in 1963 als gevolg van een auto-ongeluk het leven liet in de DDR. Een hersentumor verhinderde dat Ralf dit en talrijke andere plannen kon realiseren.
We gedenken Ralf Schenk in grote dankbaarheid.

Bert Hogenkamp, 28 Augustus 2022, Amsterdam.


Publicaties van Ralf Schenk en Günter Jordan in verband met Joris Ivens en de DEFA Studio's.

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items