Koningin Beatrix feliciteert Joris Ivens met zijn Ridderschap in de Nederlandse Leeuw, bij de première van 'Het Verhaal van de wind', januari 1989, IFFR.  © Rob Croes / Anefo. 

De Maand van de Geschiedenis in oktober heeft als thema ‘Vorst&Volk’ Op vrijdagavond 18 oktober is er in het kader van 24uursgeschiedenis@Nijmegen een lezing over de relatie van Joris Ivens en volk en vorst. In zijn laatste levensjaar werd Joris Ivens (1898-1989) door koningin Beatrix geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. ‘Eerst was t’ie tegen ons’, moet Beatrix later gezegd hebben, ‘maar dat is bijgedraaid’. Opmerkelijk is het wel, dat Joris Ivens als revolutionair filmmaker en verdediger van ‘het volk’, deze koninklijke onderscheiding niet heeft geweigerd. 

 ‘Eigenlijk zou je zo’n onderscheiding al op jonge leeftijd moeten krijgen, dan hoef je er niet naar te streven’, reageerde de negentigjarige cineast veelbetekenend. Zowel zijn vader Kees Ivens als grootvader Wilhelm Ivens hadden al een aantal koninklijke onderscheidingen ontvangen. Het zat dus in de genen. 

De relatie Volk & Vorst (koninklijk of wereldlijk) heeft in het filmoeuvre van Joris Ivens altijd een belangrijke rol gespeeld en was vaak conflictueus. Ivens wilde immers met zijn documentaires niet het publiek vermaken of in slaap sussen, maar bewust maken en activeren. Hij steunde het verzet van het gewone volk in de Borinage, in Spanje, op het Amerikaanse platteland, in Indonesië, Vietnam en China, tegen oude machthebbers. Allengs raakte hij echter verstrikt in allerlei machinaties van nieuwe machthebbers. De relatie Volk & Vorst in het filmoeuvre van Ivens laat zich niet eenvoudig kwalificeren met gemakkelijke labels. Het laat wel de complexe historie van de 20e eeuw zien, een eeuw van ideologische oorlogen.
Met filmfragmenten uit Zuiderzeewerken, Borinage, Indonesia Calling, e.a.     

Wat: lezing over Joris Ivens over Volk & Vorst.
Wie: André Stufkens, Europese Stichting Joris Ivens
Waar: Arsenaalpoort 12
Wanneer: Vrijdagavond om 20.00 uur en 21.30 uur


Joris Ivens bij de premiëre van Het verhaal van de wind op de openingsavond van het IFFR, januari 1989. Met naast hem koningin Beatrix. 

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items