Het 30e sterfjaar van Joris Ivens wordt in zijn geboorteplaats Nijmegen herdacht met twee films in het jubileumprogramma van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld op maandag 8 april in De Vereeniging. Een reportage over de uitreiking van het ereburgerschap aan Joris Ivens door burgemeester Ien Dales in oktober 1988 en Ivens’ jeugdfilm De Wigwam (1912), opgenomen in de Goffert in Nijmegen.

Jaarlijks komen  1.500 tot 2.000 trouwe leden van NBiB naar het jaarprogramma, dat dit jaar in het teken staat van verrassende jubileumfilms. NBiB, de vrijwilligersorganisatie waar met hart en ziel oud en nieuw filmmateriaal over Nijmegen wordt opgespoord, vervaardigd, bewaard, gedigitaliseerd en vertoond, viert namelijk zelf haar 35-jarig jubileum. Speciaal daarvoor is nog niet eerder vertoond filmmateriaal opgezocht uit het eigen arsenaal, zoals het kennismakingsbezoek van koningin Juliana aan de stad in 1950, 50 jaar Vierdaagsefeesten, 80 jaar Goffertstadion, 60  jaar Radboud UMC of het bezoek van koningin Beatrix aan Nijmegen bij de viering van het 2000-jarig bestaan in 2005. Een van de nieuwe films gaat over de vrijwilligers zelf van NBiB en laat zien wat er allemaal komt kijken bij het bewaren van films.

Begin dit jaar heeft de Europese Stichting Joris Ivens (ESJI) zo’n  100 Stadsfilms aan onze vrienden van NBiB gegeven. Deze zijn in 2005, als onderdeel  van de viering van tweeduizend jaar stad, vervaardigd voor de Stadsfilmwedstrijd, die de Ivens Stichting had georganiseerd (ism NBiB en Dziga). Regisseur Jos Stelling reikte toen de Joris Ivens Prijs uit aan Els Dinnissen voor haar film Gluren in het donker over het verzet van de Rooie Flikkers uit de radicale jaren zeventig tegen de zogenaamde integratiepolitiek van het COC. De initiatiefnemers startten de legendarische band 'Tedje en de Flikkers'.

Kaartjes ad 10,- euro zijn te koop bij Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en via de website van de Stadsschouwburg.
Het programma wordt tweemaal vertoond op maandag 8 april: om 14.00 uur en om 20.00 uur.

 

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items