Op vrijdag 15 september wordt in Nijmegen de Joris Ivenszaal geopend met een expositie en filmprogramma. De Joris Ivenszaal is onderdeel van Studio LUX, een landelijke pilot op het gebied van filmeducatie, o.a. voor jongeren. Ivens was zelf 12 en zat op de HBS toen hij zijn eerste speelfilm maakte. Leerlingen van dezelfde school waar Ivens op zat, tonen bij de opening hun films van nu.

'Bijna 30 jaar geleden werd Joris Ivens ereburger van Nijmegen. Niet voor niets, de in Nijmegen geboren Joris Ivens heeft met zijn karakteristieke, politiek geëngageerde documentaires wereldwijd opzien gebaard', zo schrijft initiatiefnemer Pien Houthoff, directeur van LUX, in het programmaboekje. Bijna 30 jaar geleden was Ivens zelf aanwezig bij de opening van een filmzaaltje in het oude Cinemariënburg. De opening van de zaal wordt vergezeld met een expositie van beelden van Joris Ivens, o.a. met Eisenstein, Bunuel, Picasso, Hemingway, Fellini, Poedovkin, Flahertu, Capa e.a.. Deze foto's hangen zowel in het café van LUX als in Studio LUX zelf.

Ivens groeide uit tot een wereldburger die voor zijn films de hele wereld over trok. Hij zag al vroeg het gevaar van het fascisme en het belang van opkomende landen in Azië, Latijns-Amerika en Afrika. Als filmnomade en wereldlburger verlegde hij grenzen, geografisch, sociaal en artistiek. Ivens kan daarmee een grote inspiratie zijn voor jongeren, want hij laat zien dat het kan: als een geboren Nijmegenaar een eigen stempel drukken op je vakgebeid, ook wereldwijd.

Joris Ivenszaal in wording, augustus 2017

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items