LUX Nijmegen, het filmhuis in Nijmegen met 250.000 bezoekers per jaar, breidt uit met een 8e filmzaal, die vernoemd wordt naar de Nijmeegse filmmaker Joris Ivens. De filmzaal van ca. 50 stoelen is speciaal bedoeld voor filmeducatie. Na een geslaagde crowdfundingactie wordt de zaal nu ingericht en op 15 september offcieel geopend met een expositie en filmprogramma.

Filmeducatie

De zalen worden gebouwd in de vleugel waar tot voor kort boekhandel Roelants huisde, in het zogenaamde kassagebouw. Aan de wand komen foto's met Ivens en zijn weredlwijde filmloopbaan. De Joris Ivenszaal en de twee andere educatieve ruimten zijn onderdeel van ene pilot op het gebid van actieve filmeducatie. Voorheen lag die taak centraal bij EYE Filmmusuem Amsterdam, maar er is voor gekozen dit regionaal voort te zetten. Hoe kunnen allerlei doelgroepen, van jong tot oud, enthousiast gemaakt voor en met film? In Nijmegen is dankzij Doornroosje en Toine Tax, binnen de muzieksector met succes de ketenformule ingevoerd: van onderop breed en jong inzetten op het activeren van amateurs die via oefenkelders, kleine podia en faciliteiten zich kunnen ontwikkelen tot succesvolle musici op grote podia. Voor LUX is het de uitdaging filmkijkers en filmmakers te activeren op creatieve manieren, met festivals, retrospectieven, cursussen, zelf films maken, debatten, M&G's.
Joris Ivens is zelf een mooi voorbeeld van een filmmaker die in veel landen, van Chili tot Vietnam en van Mali tot  Nederland, met praktische hulp jonge mensen aan het filmen heeft gekregen. 
Op de website staan foto's en filmpjes, o.a. met de nieuwe directeur van LUX,  Pien Houthoff, die een preview geeft van de Joris Ivens filmzaal. Projectleider is David van Loghem.  


David van Loghem van LUX in de Joris Ivenszaal in aanbouw.

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items