Dromen in daden omzetten gebeurt op veel plekken en door veel mensen in Nijmegen. ‘Tussen droom & daad’ is het thema van ‘024geschiedenis ’ op 23 t/m 25 oktober in de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische festival van het land. Het thema past ook helemaal bij Joris Ivens. Vandaar dat de Europese Stichting Joris Ivens, DZIGA werkplaats voor filmmakers en videokunstenaars en het Filmkenniscentrum een filmcompetitie organiseren  met dit onderwerp.

Filmdromen
Zet je filmdromen om in daden, zet je dromen om in filmdaden. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 1.500 euro. De prijsuitreiking met vertoningen is op zaterdagmiddag 24 oktober in Cinemariënburg, dat voor één dag herleeft als stadsbioscoop.

Met de bekende dichtregel ‘want tussen droom en daad / staan wetten in den weg / en praktische bezwaren' weten Nijmegenaren wel raad. Zij laten zich niet afschrikken door regels of obstakels en gaan zelf praktisch aan de slag als het gaat om ondernemerschap (startups), innovatie, projecten over duurzaamheid, ecologische woningen, sociale projecten in stad en buurt, hulp aan vluchtelingen, de derde wereld, andere vormen van zorg en onderwijs, een ruileconomie, de eigen stadshistorie, veiligheid…
‘Nergens bepaalt de zorg voor het hiernamaals zozeer het straatbeeld als hier’, schreef Godfried Bomans over het vooroorlogse Nijmegen. Decennia later lopen veel Nijmegenaren met hun hoofden in de wolken en proberen hun idealen in het hier en nu metterdaad te realiseren. De filmcompetitie ‘Droom & daad’ is bedoeld voor professionals en amateurs die deze dromen en daden filmisch willen vastleggen, of het nu in reportagevorm, in documentaire of fictie is. En die via film hun dromen en daden willen delen met anderen. Opgeven kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., de inleverdatum is 10 oktober.

Stadsfilm 2005
Tien jaar geleden organiseerden de Ivens Stichting en DZIGA de Stadsfilmwedstrijd in het kader van 2000 jaar stad. Het werd een doorslaand succes met meer dan 100 inzendingen. Enkele van deze stadsfilms van toen zullen weer worden vertoond. Daarnaast komt er in Cinemariënburg een filmische installatie over de dromen en daden in het filmoeuvre van Joris Ivens.

Maand van de geschiedenis
De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland en vindt elk jaar plaats in oktober. Media, culturele, historische, literaire en toeristische instellingen slaan deze maand de handen ineen om geschiedenis in de schijnwerpers te zetten. In Nijmegen zijn de vele activiteiten geconcentreerd in de ‘024geschiedenis’ tijdens het weekend van vrijdagavond 23 oktober tot en met zondag 25 oktober.
Contactpersoon voor de filmcompetitie: André Stufkens en Harko Wubs, 024 3888774 / 06 53960552  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Contactpersoon voor ‘024geschiedenis’: Wouter Daemen (Regionaal Archief Nijmegen)

Met dank aan: ACN (Architectuur Centrum Nijmegen), Ton Hendriks Makelaardij.
 

REGLEMENT FILMWEDSTRIJD ‘DROOM & DAAD’:

1‐            Ingediende filmpjes gaan over of hebben raakvlakken met het thema ‘droom en daad’;
2-            Ingediende filmpjes hebben een link met Nijmegen en/of omgeving (hier gefilmd of makers
                die hier vandaan komen);
3-            Filmpjes worden in MP4 formaat voor 10 oktober digitaal ingediend via Wetransfer naar
                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., hebben een maximale grootte van 2gb en hebben binnen die normen een zo
                hoog mogelijke beeldkwaliteit;

4-            Iedereen die een filmpje ingediend heeft, geeft toestemming voor het vertonen van de films
                voor publiek op groot scherm tijdens het ‘024 geschiedenis’-festival op 23 t/m 25 oktober
                (waaronder in elk geval in de Cinemariënburg);

5-            Auteursrecht blijft te allen tijde bij de auteur(s);

6-            Bij het versturen via Wetransfer wordt de volgende informatie toegevoegd:
                Titel van het werk:
                Naam van de makers en medewerkers:
                Tel.nr.:
                Emailadres:
                Beschrijving van de film:        

7-            De ingediende film maakt deel uit van de filmcompetitie en dingt mee naar de hoofdprijs van
                1.500 euro. Een vakjury beoordeelt de film. Deze vakjury kan meerdere prijzen uitreiken.
                Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Contactpersoon voor de filmcompetitie: André Stufkens en Harko Wubs, 024 3888774 / 06 53960552  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Namens DZIGA: Ellen Kocken, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Namens het Filmkenniscentrum: Dick Smits,  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items