Advocaat Jean Fonteyne, verwoed amateurfilmer, maakte twee documentaires over de mijnwerkersstaking in de Borinage begin jaren ‘30. Daarin zijn ook unieke beelden te zien van Joris Ivens en zijn Belgische collega Henri Storck, die bezig zijn met hun film Borinage (1934).

Op de lokale zender TéléMB (Mons Borinage) vertelt de kleinzoon van Fonteyne, Jean Lemaitre, in twee uitzendingen over het belang van zijn grootvader. Hierin zijn de bijzondere filmfragmenten van Fonteyne on-line te zien. 

Jean Fonteyne begeleidde Joris Ivens en Henri Storck vanaf hun eerste bezoek aan de Borinage op 19 september 1933. Als advocaat van de Internationale Rode Hulp had deze Brusselse advocaat mijnwerkers in het Waalse kolenbekken verdedigd en hij kende het gebied goed. In juli van dat jaar had hij nog de indrukwekkende herdenking gefilmd van een jaar tevoren overleden jonge mijnwerker Louis Tayenne. Manifestation pour Tayenne wordt beschouwd als de eerste sociale documentaire van België en maakte veel indruk op Storck. Naast de brochure ‘Hoe men van honger crepeert in Levant de Mons’ van arts Paul Hennebert vormde deze film aanleiding voor Henri Storck om naar de Borinage af te reizen en de situatie van de mijnwerkersfamilies filmisch vast te leggen. Fonteyne zou vier jaar lang filmopnames maken van zijn bezoeken aan de Borinage en deze monteren tot de film Autour du Borinage (1936). Deze film geeft door zijn spontane manier van filmen een rake sfeer van de stakende mijnwerkers en de ellende veroorzaakt door de uitsluiting van de mijnpatroons. Naast Ivens en Storck komen ook de Franse schrijver André Gide en diens neef Yves Allégret in beeld.


Scène uit de documentaire van TéléMB over Jean Fonteyne, met fragment uit zijn film Autour du Borinage (1936): Joris Ivens en Henric Storck tijdens de filmopnames van Borinage (1933)

 

Jean Lemaitre heeft de vergeten geschiedenis van zijn grootvader Jean Fonteyne, na de oorlog o.a. senator in het parlement, vastgelegd in een boekwerk en twee documentaires:
http://www.telemb.be/quartiers-d-histoires-quartiers-d-histoires-la-greve-generale-de-1932-demarre-au-borinage_d_13962.html
http://www.telemb.be/quartiers-d-histoires-jean-fonteyne-avocat-de-l-internationale-communiste_d_14037.html

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items