Toen het Nederlandse koppel Leo Haasnoot en Carlijn Spruijt door Latijns-Amerika reisde kwamen ze op een Argentijnse camping naast een Roma familie, genaamd Lavarovich, te staan. Zodra deze familie in de gaten kreeg met Nederlanders van doen te hebben begonnen ze over de geschiedenis van hun familie te vertellen. Zij maakten deel uit van het circus van de familie Todorovich, dat in allerlei landen optrad en uiteindelijk in Chili terecht kwam.

Ooit, lang geleden, heeft een bekende Nederlandse filmmaker opnames gemaakt van dit circus, zo vertelden ze. Inderdaad, vijftig jaar geleden, in 1963, heeft Joris Ivens in Valparaiso een korte film gemaakt over dit 'kleinste circus van de wereld', getiteld Le petit chapiteau. Korte stukjes daaruit kwamen in ...à Valparaiso terecht, de film over de Chileense havenstad, die Ivens op uitnodiging van Salvador Allende heeft gemaakt met filmstudenten van de universiteit van Santiago de Chili. Op de camping in Argentinië was ook de grootmoeder van 82 jaar aanwezig, die zich Ivens nog kon herinneren. Ze had zelfs de familiegeschiedenis op een USB-stick, met delen uit de film. 'It's a small world after all'.      

 

 
Een historische foto van het Todorovich familie circus.

De Todorovich familie is oorspronkelijk afkomstig uit Roemenië. Vanaf 1900 begonnen ze met reizen door Frankrijk, Spanje en Engeland, waarna ze naar Latijns-Amerika emigreerden. Ook daar trokken ze van land tot land, voordat ze uiteindelijk in Chili terecht kwamen.
In het najaar van 1962 zwierf Joris Ivens door Valparaiso om allerlei indrukken op te doen voor zijn film. Hij werd getroffen door het kleine familiecircus dat zoveel emoties losmaakte bij het publiek, jong en oud. De film ...à Valparaiso ontving o.a. prijzen op de filmfestivals van Oberhausen en Bergamo.
   

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items