Cornelis Nooteboom bij zijn afscheid in 2007 van de Theaterschool (foto: Jean van Lingen)
Volkomen onverwacht is op zaterdag 1 juni Jan Cornelis Nooteboom (01-08-1942) overleden in zijn geboorte- en woonplaats Nijmegen. Sinds vorig jaar was hij toegetreden tot het bestuur van de Europese Stichting Joris Ivens.
Hij was de jongste zoon uit het huwelijk van Thea Ivens (Joris Ivens’ oudste zus) en schrijver, journalist en dichter Uri Nooteboom.
Zijn vader heeft hij nauwelijks gekend. Uri Nooteboom, na de bevrijding van Nijmegen aangesteld tot hoofdredacteur van het dagblad De Gelderlander, werd vlak voor de nationale bevrijding op reportage aan de IJssel door een Duitse sluipschutter doodgeschoten.
Van jongs af aan voelde hij zich aangetrokken tot de kunsten: theater en klassieke muziek werden zijn grote passie. Na zijn studie aan de Toneelacademie in Maastricht speelde Cornelis als acteur voor de zuidelijke toneelgroepen Ensemble en Globe. Van 1969 tot 1983 werkte hij voor Proloog, de Eindhovense theatergroep, die kort daarvoor als vormingstoneel was opgericht en zich ging onderscheiden met linkspolitieke theaterstukken. Hij speelde daar o.a. met zijn vrouw Thea Roding.
Joris Ivens (links) en Jan Cornelis Nooteboom (rechts), eind jaren zestig in het Filmmusuem. Coll. Europese Stichting Joris Ivens
Zijn rol beperkte zich niet alleen tot het acteren, hij voerde ook de regie (Afbraak, Je hebt’t, Pamflet voor het leven), schreef toneelteksten en had jarenlang zitting in de collectieve leiding. De politieke overtuiging uit die tijd heeft hij naar eigen zeggen tot het einde van zijn leven behouden.
Van 1984 tot en met 2007 zette Nooteboom zich in voor de Theaterschool in Amsterdam, waarvan hij 23 jaar lang afdelingshoofd en adjunct-directeur is geweest. In zijn visie op theater en theateropleidingen was een belangrijke rol weggelegd voor theatertechniek, vormgeving en decor. Hij vertegenwoordigde als bestuurslid van de Stichting Opleiding Theatertechniek (SOTT) Nederland in de internationale vereniging.
Zijn visie wist hij te realiseren in de nieuwbouw van de Theaterschool, die in 1997 werd geopend en tot de best geoutilleerde theateracademies van Europa behoorde. In 2007, bij zijn afscheid, eerden de school en studenten hem met een spectaculaire voorstelling met allerlei technische hoogstandjes. Tot zijn grote verrassing kwam burgemeester Job Cohen in lieslaarzen het toneel op en spelde hem een koninklijke onderscheiding op. De laarzen verwezen mogelijk naar Nooteboom’s andere passie: zeilen en genieten op het water.
Voor de Ivens Stichting zou hij meewerken aan een app met wandelroute over de familie Ivens in Nijmegen en Amsterdam. Tot ons verdriet heeft hij veel te kort deel uitgemaakt van de stichting. We herinneren zijn serieuze en weloverwogen keuzes en goedlachse samenwerking.
We wensen zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden veel sterkte.