De Vietnamese regering -de oorkonde is getekend door president Nguyễn Phú Trọng- eert Ivens vanwege zijn solidariteit en hulp gedurende de zware oorlogsjaren, voor hereniging van het land en voor de vrede. Met zijn Vietnam films toonde Ivens de westerse wereld welke gruwelijkheden plaatsvonden in de voormalige Franse kolonie, nadat de Amerikaanse militaire interventie was begonnen. In juni 1965 ontmoette Joris Ivens met president Ho Chi Minh, waarvan de filmbeelden in de film Le ciel, la terre (The Threatening Sky, 1966) terecht kwamen. Een jaar later vroeg Ivens aan Ho Chi Minh persoonlijk toestemming om het zwaarst gebombardeerd egebied van Vietnam, in Vinh Linh bij de demarcatielijn, de 17e breedtegraad, het dagelijkse leven van de bevolking te filmen. Ze verbeleven er twee maanden, gedeelteijk ondergronds in de tunnels. In hetzelfde jaar ging de film Loin de Vietnam (Far from Vietnam, 1967) in premiere, een collectief werk met bijdragen van Godard, Varda, Resnais, Klein, Ivens en Lelouch met hun persoonlijk aanklacht tegen de oorlog. In mei 1968 stelde Ivens in een brief aan Ho Chi Minh voor een filmportret te maken in zijn dagelijkse leven, zonder protocol en informeel. Dit idee is niet verder gekomen dan de korte reportgae van het bezoek van soldaten van het front van Khe Sanh aan Ho Chi Minh en prime-minister Pham Van Dong.
Sinds 2016 is een partnerschap gegroeid tussen de Europese Stichting Joris Ivens en het Vietnam Film Institute, dat heeft geresulteerd in drie boeken, de restauratie en Vietnamese ondertiteling van films, een internationaal symposium, een prijswinnende documentaire en de ontdekking van nieuwe feiten.
De toekenning van de Friendship Medal wordt ondersteund door de Vietnam Netherlands Friendship and Cooperation Organisation en de Vietnam Union of Friendship Organisations.