Op 16 november gaat op het IDFA de documentaire Marceline. Een vrouw. Een eeuw in premiere. De Duitse regisseur Cordelia Dvorak schetst daarin het leven van de onlangs overleden cineast Marceline Loridan-Ivens (1928-2018), de vierde vrouw van Joris Ivens. Als meisje overleefde ze Auschwitz-Birkenau, waarna ze zichzelf als vrouw in vrijheid moest ontdekken. Dat deed ze, zo vertelt Marceline, op radicaal vrijgevochten wijze. Als bijna 90-jarige vrouw lijkt ze niet wezenlijk veranderd; het leven gaat alleen wat langzamer.
Deze film, een Duits-Frans-Nederlandse co-productie, is vervaardigd tijdens het laatste levensjaar van de cineast. Ze overleed twee dagen nadat de filmploeg de montage af had. In de film wordt zij geïnterviewd in haar Parijse appartement, waar ze koffie of wodka serveert aan haar gasten. Gasten die, samen met Marceline, herinneringen ophalen aan haar zelf, aan hun gezamenlijke geschiedenis en hoe ze daar nu over denken. Over de onafhankelijkheidsstrijd van Algerije bijvoorbeeld, of de Vietnamoorlog en de Culturele Revolutie in China. Sleutelmomenten waarover Marceline bevlogen films maakte, eerst met Jean-Pierre Sergent, later met haar tweede echtgenoot, de legendarische Nederlandse filmmaker Joris Ivens. In het tweede deel denkt op-en-top Parisienne Marceline – klein, rank, met zorg gekleed en met knalrood haar – met liefde en weemoed terug aan haar jaren met Ivens. Archiefmateriaal uit hun films als 17th Parallel: Vietnam in War (1968) en How Yukong Moved the Mountains (1976) verlevendigen die opgehaalde herinneringen.
Voor deze film deed Cordelia Dvorak onderzoek in het Joris Ivens Archief in Nijmegen en heeft de Ivens Stichting unieke filmbeelden en foto's geleverd.
TV5MONDE is sponsor van alle Franstalige producties op IDFA 2018.