Gedicht van Kurt Schwitters, gemaakt in Drachten in 1923

Museum Dr8888 (Drachten) toont van 15 december 2013 tot 9 maart 2014 een expositie over kunst in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw onder de titel Palet van het Interbellum. Van Joris Ivens wordt permanent een korte film gepresenteerd met een inleiding op zijn werk en de relatie van zijn films tot de andere kunsten uit die tijd. De productie stond onder regie van Mireille Kooistra (MIK producties. 1999). De titel van de expo is gebaseerd op het boek van kunstenaar Paul Citroen uit 1931 met de titel Palet. Het boek geeft met 53 kunstenaars een mooie dwarsdoorsnede van de stand van zaken in de beeldende kunst in Nederland. Streven is om op de tentoonstelling van elk van deze kunstenaars minimaal twee werken te tonen. Er zal o.a. werk te zien zijn van Jan Sluijters, Leo Gestel, Herman Kruyder, Carel Willink, Charley Toorop en nog vele anderen.

 

De tentoonstelling in Drachten zal een reis terug in de tijd worden. Wij proberen de tijd te reconstrueren zoals  toen tegen de nieuwe kunst en design werd aangekeken, in al haar diversiteit. Het zal een tentoonstelling worden waarin design, architectuurontwerp en beeldende kunst en film in een samenhangend concept getoond zullen worden. Zo ontstaat een levendig beeld van een van de meest turbulente, creatieve en extreme tijdperken in de geschiedenis van Nederland en de rest van Europa. En natuurlijk is het mooi meegenomen dat het in 2014 honderd jaar geleden is dat deze periode is begonnen.

Museum Dr8888 heeft een grote collectie beeldende kunst die voor meer dan de helft geproduceerd is tussen 1914 en 1945, een periode waarin heel veel gebeurde in de wereld en ook in die van de kunst. De twee wereldoorlogen hadden veel invloed op de hele maatschappij, op de beeldende kunst, architectuur en het opkomend design. Het Interbellum was een tijd van razendsnelle ontwikkelingen: gestroomlijnde auto’s die steeds meer het straatbeeld gingen bepalen, de opkomst van snelwegen, elektrische huishoudelijke apparatuur en de elektrische tram. In de film ontstond een platform voor de kunstfilm, De Filmliga. De reclame werd volwassen en het modernisme kreeg invloed op het leven van alledag. Ook het ontstaan van de vele –ismes, manifesten en Soirées, zijn onder andere uitingen van die bewogen periode.

De kunstproductie gedurende de periode tussen de twee wereldoorlogen in Nederland was zeer divers. Een groot spectrum van richtingen en stijlen weerspiegelde de Zeitgeist van het Interbellum. Het geloof in een utopie, een betere toekomst voor de mensheid, botste met het  pessimisme van de politieke en economische werkelijkheid. Het was dus een periode van grote extremen. Dat vindt zijn weerslag in de kunst.

In 2011 en 2012 heeft museum Dr8888 twee grote tentoonstellingen georganiseerd die voor een groot deel binnen deze periode vallen. In 2011 was dat de tentoonstelling over de gebroeders Rinsema, Thijs/Evert Rinsema Avantgarde in Drachten, 30/10/11-21/04/12, en in 2012 is dat Ids Wiersma, Sierd Geertsma, Monet & Van Gogh van Friesland, 15/11/12-10/03/13. Het was medio 2011 dat het idee ontstond om een tentoonstelling te organiseren over de kunst uit het Interbellum. Door de zoektocht naar verzamelaars met werk van Thijs Rinsema werd duidelijk dat deze kunstliefhebbers hun verzameling meestal concentreerden op het Interbellum.

Deze tentoonstelling komt tot stand samenwerking met Museum De Wieger in Deurne.

<<

Adresgegevens

 

  • Bezoekadres:
    Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


  • Postadres:
    Tweede Walstraat 19
    6511 LN Nijmegen

Contact

 

  • 06 539 60 552
     


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items