De Stichting Spanje 1936-1939 organiseert een expositie en symposium 'De oorlog begon in Spanje' naar aanleiding van het feit dat het 80 jaar geleden is dat de Spaanse Burgeroorlog uitbrak. Spaanse Aarde wordt vertoond op zaterdag 2 juli tijdens het tweedaags symposium met een inleiding en discussie in Stadsdeelhuis Noord.

Symposium2016

Ongeveer 45.000 mensen uit meer dan 50 landen, waaronder meer dan 700 Nederlanders, namen deel aan de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) om te strijden tegen het fascisme. Maar niemand van hen had verwacht dat dit het begin was van een tienjarige reis over de slagvelden van Europa en door de fascistische concentratie- of vernietigingskampen tot de terugkeer naar huis.

In juli 1936 brak in Spanje de burgeroorlog uit na een coup van generaal Franco, gesteund door fascistisch Italië en nazi-Duitsland, tegen de wettig gekozen democratische regering.
Uit vele landen meldden zich vrijwilligers om de Spanjaarden bij te staan en de Republiek te verdedigen. Het merendeel sloot zich aan bij de Internationale Brigades.

Deze mensen voorzagen het om zich heen grijpen van het fascisme en het gevaar van een Tweede Wereldoorlog. Ook uit Nederland vertrokken meer dan 700 mannen en vrouwen naar Spanje. Velen van hen sneuvelden. Na de gedwongen ontbinding van de Internationale Brigades keerden de meeste overlevenden terug naar Nederland, waar ze niet met open armen werden ontvangen maar statenloos werden verklaard. Ze waren in vreemde krijgsdienst geweest. Enkelen zaten nog jaren gevangen in Spaanse gevangenissen en kampen. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog namen veel Spanjestrijders deel aan het Verzet. Velen moesten dit met gevangenschap, concentratiekampen of de dood bekopen. Om dit te herdenken organiseert de Stichting Spanje 1936-1939 diverse activiteiten onder de titel “De oorlog begon in Spanje” .
 

Tentoonstelling

In het Stadsdeelhuis Amsterdam-Noord (Buiksloter-meerplein 2000): Van 14 juni tot en met 7 juli 2016 is er een tentoonstelling over de Spaanse Burgeroorlog en zijn nasleep. De opening, dinsdag 14 juni om 14:00, zal worden verricht door de stadsdeelvoorzitter mevr. Coby van Berkum. De tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens kantooruren. Voor meer informatie zie Tentoonstelling en Symposium 2016.

Symposium

Op zaterdag 2 juli en zondag 3 juli 2016 van 11.00 – 17.00 uur in het Stadsdeelhuis Amsterdam-Noord (Buikslotermeerplein 2000) is er een symposium, een combinatie van verscheidene sprekers, optredens van musici en documentaires, vrij toegankelijk. Voor het symposium graag aanmelden wegens beperkt aantal plaatsen. Er zullen een groot aantal verschillende onderwerpen de revue passeren, ook onderwerpen die wat minder bekend zijn en/of minder aandacht krijgen.
Verder zullen er drie documentaires worden getoond; Spaanse Aarde van Joris Ivens, Het bezoek van Cherry Duyns en Ni peones, ni patrones van Hanneke Willemse. Spaanse Aarde zal worden ingeleid door André Stufkens van de Ivens Stichting en Hanneke Willemse zal een inleiding geven op de documentaire Ni peones, Ni patrones. Als muzikanten zullen optreden het zangkoor Coro Acanto, zanger Ernst Schwartz uit Duitsland en zangduo Duo Contraviento die politieke liederen ten gehoor zullen brengen en guitarist Eric Vaarzon Morel. Voor meer informatie zie Tentoonstelling en Symposium 2016.

Symposium Spaanse Burgeroorlog

 
   
       

 

Daarbij zullen de volgende presentaties worden gehouden:

·   Gevaren onderkennen en handelen: Ervaringen van de Internationale Transportarbeiders Federatie, Bob Reinalda

·   Reis naar de Spaanse Burgeroorlog, Cor Faber

·   Aspecten van de organisatie Wollweber, Hans Dankaart

·   Hulpverlening aan Spanje, Johannes Buter

·   Introductie Spaanse Aarde, André Stufkens

·   Via Nederland naar Spanje – en dan? Duitse antifascistische strijders en hun lot. Een verkenning, Ulla Langkau Alex

·   Verschillende verhalen: een vergelijking tussen Nederlandse en Engelse Spanjestrijders, Tim Scheffe

·   Sporen van de dictatuur in Spaanse steden: van San Magín naar Sevilla, Carlos van Tongeren

·   Introductie Ni peones, Ni padrones, Hanneke Willemse

 

We zullen tevens drie documentaires vertonen: Spaanse Aarde van Joris Ivens, Het bezoek van Cherry Duyns en Ni peones, ni patrones van Hanneke Willemse.

Als muzikanten zullen optreden het zangkoor Coro Acanto, zanger Ernst Schwartz uit Duitsland en zangduo Duo Contraviento die politieke liederen ten gehoor zullen brengen en guitarist Eric Vaarzon Morel.

 

Voor het symposium  hebben we het volgende tijdschema opgesteld:

 

 

2 Juli

3 Juli

11:00

Bob Reinalda

Ulla Langkau Alex

     

11:30

Cor Faber 

Tim Scheffe

     

12:00

Muziek

Muziek

     

12:30

Pauze

Pauze

     

13:00

Hans Dankaart

Doc: De Terugkeer

     

13:30

Muziek

Carlos van Tongeren

     

14:00

Johannes Buter

Muziek

     

14:30

Andre Stufkens

Hanneke Willemse

 

Doc: Spaanse aarde

Doc: Ni peones, Ni Padrones

     

16:00

Muziek

Muziek

 

 

Tim Scheffe hebben we bereid gevonden om dagvoorzitter te zijn voor het symposium.

Informatie over dit symposium (en andere activiteiten) zijn terug te vinden op de volgende webpagina’s van onze website:

www.spanje3639.org/-2016- en https://spanje3639.org/2016-2/tentoonstelling-en-symposium-2016/

 
 

 

TENTOONSTELLING (14 juni t/m 7 juli, Stadsdeelhuis Amsterdam-Noord, Buikslotermeerplein 2000)

De tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens kantooruren.

De tentoonstelling bestaat uit een aantal fotocollages over de Spaanse Burgeroorlog en zijn nasleep. Dit betreft de periode 1936 – 1975, de Spaanse Burgeroorlog tot en met het einde van de dictatuur van generaal Franco. Daarnaast zijn er een aantal fotocollages met het verhaal van de Nederlandse Spanjestrijders gedurende de Spaanse Burgeroorlog, hun rol in de Tweede Wereldoorlog en daarna. Verder zullen er ook unieke foto’s over de Spaanse Burgeroorlog worden getoond van de bekende Nederlandse fotograaf Carel Blazer.

<<

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


 • Postadres:
  Tweede Walstraat 19
  6511 LN Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
   


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items