De Nijmeegse kunstenaar Bob Lejeune heeft zijn keramieksculptuur met de buste van Joris Ivens aan de Ivens Stichting geschonken. In 2005 heeft hij dit kunstwerk vervaardigd voor een expositie over 2000 jaar Nijmegen in de Stevenskerk. Het beeld zit vol symbolen, die direct voortkomen uit Ivens' filmwerk.

Bob Lejeune maakt barokke keramische objecten. De portretbuste van Joris Ivens valt daar ook onder. Hoewel gebaseerd op een foto van de filmmaker uit 1930, toen deze Philips Radio verfilmde, heeft Lejeune allerlei versieringen aangebracht, zoals een wolk voor de wind (Het verhaal van de wind), klinknagels (De brug), een zeester (Branding), het rode boekje, rode vlaggen en een hamer en sikkel (Hoe Yukong de bergen verzette). Het kleien object is in een oven gebakken op ruim 1.000 graden, waarna de kleuren van de keramiekverf zichtbaar werden. Het geheel is voorzien van een laag luster, dat voor de glans zorgt.

Zelf zegt Lejeune over zijn keramische beelden dat ze passen in een eeuwenlange kunsthistorische traditie: 'Mijn beelden zijn figuratief, verhalend met decoratieve elementen. De huid van het werk is belangrijk, de kleur vervult een essentiële rol binnen het werk, soms om het anekdotische te verhullen en een andere keer om de barokke vormen van elkaar los te maken. De metamorfose, gedrochten, fabeldieren, genetische manipulatie, symboliek en geschiedenis, zijn de middelen die gebruikt worden om de vervreemding van de moderne stadsmens van de natuur en het dierenleven te verbeelden.' Hij exposeert binnenkort in een galerie in München.

Kunstwerken over Joris Ivens
De portretbuste is één van de kunstwerken over Joris Ivens, gemaakt door hedendaagse kunstenaars. Onlangs schonk Titus Nolte, beeldend kunstenaar en docent aan de Kunstacademie van Utrecht, zijn serie unieke portretten van figuren uit The Spanish Earth aan Museum Het Valkhof, die deze heeft geëxposeerd tijdens de zomermaanden. Bekend zijn de metershoge buitensculpturen in Nijmegen (Bas Maters), Brussel (Emilio Menchero Lopez) en Parijs (Bryan McCormack). Erik van Lieshout creërde een installatie met werken op papier, objecten en een film, geïnspireerd op Borinage. Eva Olthof werkte aan een internationaal kunsproject in Valparaiso. Naast beeldend werk zijn er inmiddels 22 films over Ivens' leven en werk gemaakt en verschijnen er bij regelmaat boeken. Volgend jaar o.a. een historisch boek over de Koude Oorlog met Joris Ivens en Joseph Luns als protagonisten van de hand van universitair hoofddocent geschiedenis,  Martin Bossenbroek, eerder winnaar van de Libris Geschiedenisprijs met zijn boek over de Boerenoorlog. In het magazine over de 'Maand van de geschiedenis' schreef hij een artikel over Joris Ivens onder de titel 'Alles voor de communistische heilstaat'. 


   

<<

Adresgegevens

 

  • Bezoekadres:
    Tweede Walstraat 19,  Nijmegen


 


  • Postadres:
    Tweede Walstraat 19
    6511 LN Nijmegen

Contact

 

  • 06 539 60 552
     


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items