Nadat vorig jaar het Vietnamees Film Instituut en de Europese Stichting Joris Ivens tot een partnerschap hebben besloten heeft directeur André Stufkens op uitnodiging van directeur Vũ Nguyên Hùng een bezoek gebracht aan Vietnam om de samenwerking verder uit te werken en diverse activiteiten voor te bereiden.

Lees meer: Ivens Stichting en Vietnam

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de internationale kunstbeweging De Stijl is opgericht. Nederland viert dit uitgebreid met het feestjaar ‘Van Mondriaan tot Dutch Design. 100 jaar De Stijl’. In het kader hiervan toont het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem (MMKA) de expositie ‘Stijlloos’ over realisme en abstractie. Joris Ivens’ film Borinage (1934) wordt er permanent vertoond.

Lees meer: Borinage in Museum voor Moderne Kunst, Arnhem

Op 28 maart, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van The Society for Cinema and Media Studies (SCMS), zal de 'Katherine Singer Kovács Book Award' voor uitzonderlijke wetenschappelijke prestaties op het gebied van cinema en media studies worden uitgereikt aan prof. Thomas Waugh voor zijn magistrale boekwerk The Conscience of Cinema. The Works of Joris Ivens, 1912-1989’. Het is dé ultieme erkenning uit de academische wereld voor de intellectuele kwaliteit en levendigheid van dit eerste boek over het complete filmoeuvre van Joris Ivens.

Lees meer: Prestigieuze prijs dr. Waugh's boek over Joris Ivens

Fotograaf Peter van Prooijen heeft zijn honderden negatieven van de Ivensmanifestatie bij de negentigste verjaardag van Joris Ivens in Nijmegen aan het archief geschonken. Ivens bezocht zijn geboorteplaats in oktober 1988, nadat hij net de Gouden Leeuw in Venetië had ontvangen voor zijn gehele filmloopbaan. In Nijmegen werden er vele manifestaties georganiseerd, die Van Prooijen heeft gefotografeerd. Naast de negatieven heeft hij ook de rechten daarvan aan het Ivensarchief geschonken.   

Lees meer: Gift: Honderden negatieven Ivens manifestatie 1988

Mark Hamlyn heeft een nieuwe compositie geschreven voor The Billi Brass Quintet van Ivens' 'De Brug'. Het is onderdeel van the Billi Brass' Silent Films Project.

Lees meer: Nog een nieuwe experimentele compositie voor 'De Brug'Op 20 december is filmhistoricus Frank van der Maden overleden, een week voor zijn 68e verjaardag. De laatste 16 jaar was Frank werkzaam bij het Brabants Archief als archivaris met als taak het verwerven, beheren en toegankelijk maken van foto- en beeldmateriaal van de Brabant Collectie. Maar zijn belang als filmhistoricus overschrijdt de grenzen van de provincie waar hij in Zeelst geboren was.
Hij studeerde aan de toen nog geheten Katholieke Universiteit Nijmegen (nu Radboud Universiteit) en schreef voor zijn doctoraalscriptie sociaal economische geschiedenis over de mobiele filmexploitatie in Nederland (1895-1913) aan de hand van de ontwikkeling in Nijmegen. Daarin kwam natuurlijk ook het verhaal van C.A.P. Ivens (Kees) voor die als bevlogen ondernemer al snel het grote belang inzag van de nieuwe filmkunst en daarover publiceerde. Frank vond advertenties en artikelen van de vader van Joris Ivens en verdiepte zich ook in de jeugdfilm De wigwam uit 1912. In 1977 bestudeerde hij in het kader van deze doctoraalscriptie ook de administratie van de Jean Desmetcollectie in het Nederlands Filmmuseum (NFM). Dat was een nieuw onderzoeksveld binnen de filmwetenschappen: de boekhouding, de distributie en exploitatie van films in de vroege cinema. Een bijzonder vruchtbaar onderzoeksveld voor een nieuwe generatie filmwetenschappers, waarin Frank in Nederland een van de vooraanstaande figuren werd. Toen hij die gigantische administratie van filmpionier Desmet zag stelde Frank vast: 'Het was onvoorstelbaar: de bodem van de Franse zaal van het filmmuseum lag bedolven onder stapels papier. Het grootste gedeelte bestaat uit ongeveer 250 ordners met daarin paperassen.' Hij zag het enorme belang van deze volslagen unieke bedrijfsinformatie en ging na zijn studie in opdracht van Jan de Vaal aan de slag met het ordenen en ontsluiten van de Desmetcollectie in het filmmuseum. Begin 1985 bood hij aan om ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Cinema Parisien in Amsterdam een speciaal programma te organiseren als een hommage aan Jean Desmet. In het najaar van 1985 was een overzichtstentoonstelling te zien met affiches, foto's en bedrijfscorrespondentie in het Vondelpark Paviljoen, waar het Nederlands Filmmuseum toen gehuisvest was. Dochter Jeanne Hughan-Desmet en haar dochter waren daar bij aanwezig. Frank schreef er een brochure bij. Samen met Emmy de Groot, de eerste restaurator van het NFM, zocht hij naar wegen om de oorspronkelijk gekleurde vroege zwijgende films in oude luister te herstellen en niet zoals decennia lang was geschied deze in zwart-wit te vertonen of dupliceren. Beide publiceerden in de zomer van 1986 een artikel over de kleurenrestauratie van de vroege films uit de periode 1909-1916 . Frank besloot toen om een in kleur gerestaureerde film aan te bieden aan het nog jonge filmfestival Giornate del Cinema Muto in Pordenone. De vertoning van Fior di male sloeg in als een bom bij het Italiaanse en internationale publiek. Het was het begin van de lange internationale opmars van de Desmetcollectie, die uiteindelijk in 2011 uitmondde in de registratie van de Desmetcollectie in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
In 1986 redigeerde hij samen met Karel Dibbets het baanbrekende overzichtsboek Geschiedenis van de Nederlandse film en bioscoop tot 1940, maar kreeg wonderlijk genoeg geen verlenging van zijn contract bij het filmmuseum, toen Hoos Blotkamp-de Roos was aangetreden als directeur.
Vervolgens zette hij zich met hart en ziel in voor de Brabantse films, die hij over de hele wereld opspeurde.

Afgelopen 9 december berichtte hij nog per mail dat hij het boek over Jan de Vaal en de historie van het filmmuseum 'in meerdere opzichten een indrukwekkend werk' vond. Hij had eerder dit jaar essentiële informatie verstrekt over de periode dat hij er werkzaam was.
Ooit opperde hij - hij woonde toen nog in Nijmegen- om het plein bij Terminus onder aan de Lange Hezelstraat naar Joris Ivens te vernoemen. Ik heb me daar toen sterk voor gemaakt in het kader van de terugkeer van Joris Ivens naar Nijmegen en aldus geschiedde. Bij de terugkeer van Joris Ivens naar zijn geboorteplaats in 1987 publiceerde het Nijmeegs gemeentearchief een boekwerkje van zijn hand over de diverse versies De wigwam. In 1990 verscheen op het Joris Ivensplein het grote beeld van Bas Maters.

André Stufkens

 

   

'Steeds weer die aanstekelijke glimlach', zo merkt Kevin Toma terecht op over Jan de Vaal in een mooie recensie van De Volkskrant over het door de Ivens Stichting uitgebrachte boek met de historie van het Nederlands Filmmuseum. Altijd optimistisch, hoe groot de zorgen over het opzetten van een nationaal filmarchief ook waren. 'De redder van de tiende muze, zo wordt De Vaal terecht genoemd in André Stufkens' uitstekende biografie', vermeldt de krant. 'Een zorgvuldig en liefdevol eerbetoon'.

Lees meer: 'Zorgvuldig en liefdevol eerbetoon' aan Jan de Vaal

Waarom kozen Nederlandse kunstenaars na de overwinning op het Duitse nazisme voor werk in Oost-Duitsland? Gedreven door nieuwsgierigheid beschrijft Hans Olink in zijn nieuwste boek De idealisten portretten van negen van hen, waaronder Joris Ivens, zijn filmcollega Joop Huisken, Nico Rost en Fritz Behrendt. Fascinerende levenswegen vol idealen die voortdurend botsten met historische wendingen en realiteiten. Alleen het hoofdstuk over Ivens valt tegen.

Lees meer: Idealisten in Oost-Berlijn

Adresgegevens

 

 • Bezoekadres:
  Wezenlaan 71 te Nijmegen


 


 • Postadres:
  Postbus 606
  NL-6500 AP Nijmegen

Contact

 

 • 06 539 60 552
  024 3 888 774


 

Social Media

Ivens.nl Archief

Films:

83 Items

Fotos:

5695 Items

Documenten:

29572 Items

Bibliografieën:

678 Items

Affiches:

212 Items